Amberwoede

amberwoede

 

De grens tussen literatuur en thriller wordt steeds vager. Ook Amberwoede is zo’n boek. De vrouwelijke regisseur Alex Morris verhuist van Londen naar Edinburgh nadat haar verloofde vermoord is. Zij gaat lesgeven op een school waar kinderen zitten die ehct aan de allerlaatste kans bezig zijn. Dieper zakken kan niet of jawel maar dan belanden ze in de (jeugd)gevangenis.

Alex probeert de jongeren aan de hand van Griekse klassieken weeer een richting te geven. Bij de ene lukt dat beter dan bij de andere. Daarbij raakt zij ook regelmatig gevoelige snaren bij hun.

Alex zelf heeft het ook niet makkelijk en de dood van haar verloofde blijft maar rondspoken en ook de rechtzaak hierover houdt har bezig. Meestal gaat zij op vrijdag naar Londen en ogenschijnlijk zonder doel. Dit ontdekt Mel, een van de jongeren uit haar 4de jaars klas. Een gedeelte van het verhaal gaat ook via haar dagboek wat zij gaat bijhouden op advies van Alex.

Amberwoede is een boek waarbij de misdaad een ondergeschikte rol lijkt te hebben maar wel het belangrijkste thema blijkt te zijn. Langzaam wordt duidelijk wat er gebeurd is en de onrechtvaardigheid.

De klas wordt ook in verwarring gebracht en weet niet altijd alles in het juiste perspectief te plaatsen maar dat is ook niet vreemd als je ziet wat hun verleden is.

Amberwoede is een boek met een grote onderhuidse spanning en bleef mij boeien tot het laatste moment.

 

 

Te bestellen:  www.thrillerboek.nl/isbn/9789044625530