Het ontstaan van de salon

_DSC9728

door Carla de Jong

Wat doet een thrillerauteur nadat hij groen licht aan de laatste drukproef van zijn nieuwe boek heeft gegeven? Toegegeven: veelal drinkt hij een glas – of twee – maar de volgende dag al stelt hij zichzelf de vraag die hem nog meer vrees inboezemt dan een leeg worddocument: Hoe bereik ik mijn lezers? Door de crisis in het boekenvak zijn grote stapels en signeersessies in de boekhandel niet meer vanzelfsprekend.

Wie nog wel eens in een boekhandel komt, weet dat het er vaak angstaanjagend leeg is. Toen ik te gast was in een kunstsalon van een bevriende kunstenares/dichteres kreeg ik een brainwave. In de intieme sfeer van haar woning werd poëzie voorgelezen, genoten wij van haar kunstwerken en van wijn en taart. Ik vroeg me af waarom er geen salon was voor literaire thrillers. Het idee om een Literaire ThrillerSalon te starten zette zich vast in mijn hoofd. Met een man die een oergezellige brouwerij runt in hartje Amsterdam werd de locatie mij alvast in de schoot geworpen.

Maar met wie? Het schrijversbestaan is al eenzaam genoeg en dit idee vroeg gewoon om een creatief duo. In het verleden hadden naamgenoot Annet de Jong en ik al eens bedacht dat De Jong & De Jong de krachten zouden kunnen bundelen. Annet was meteen enthousiast. Al in ons eerste gesprek over de salon werd het idee rijker en meer concreet. Waarom bieden we naast diepteinterviews van auteurs, niet ook de gelegenheid om boekpresentaties in de salon te doen? En welk intermezzo zou leuk zijn tussen de interviews door? De topthrillers van de maand door Wim Krings, opperde Annet. Wim zei ja en daarmee hadden we de contouren van de Literaire Thriller Salon. We maakten een rudimentair actieplan en gingen de boer op. De Linnaeusboekhandel was direct geinteresseerd en wilde de boekverkoop op zich nemen. Ook bij uitgevers ontmoetten we veel enthousiasme, zij gunnen hun auteurs de spotlight in de salon.

Nu, nog geen twee maanden later, hebben we een groot deel van de programmering rond voor 2014. De premiere op 16 februari nadert snel. Spannend, maar als ik denk aan de kunstsalon waar het idee werd geboren, word ik rustig. Het wordt namelijk een feestje van thrillerauteurs en liefhebbers van het spannende boek. De ingredienten zijn optimaal: we ontvangen fantastische gasten zoals Corine Hartman en ? Saskia Noort ? op een gezellige locatie met ambachtelijk bier op de tap en we kunnen rekenen op een geinteresseerd publiek. De presentatoren kennen het vak en zijn zelf behalve beoefenaar ook liefhebber. Dus kom vooral een keer een biertje drinken op zondagmiddag, dan hoor je ook nog eens wat.